Години наред женската ми същност оставаше в сянка. Встрани от мен. Непозната, с която не бях сигурна искам ли да общувам. Страхувах се и не знаех нищо за нея, избягвах я…

Преди около седем години реших, че е дошъл моментът, да се запознаем, да я изследвам, да се потопя в гънките ѝ. Все пак това е основата, върху която стъпва цялото ми същество.

Много неща се промениха оттогава насам. Много открития и откровения преживях. Много болка и мъка изпитах. Но с всеки ден се доближавам все повече до нея и себе си. Все повече я/се разбирам и приемам. Респективно – все повече се свързвам с центъра, ядрото си и осъзнавам коя съм и какво искам. Все по-лесно ми става да приемам „странностите” и „недостатъците” на останалите, защото познавам много по-добре собствените си и всъщност знам, че те са нещо хубаво. Онези елементи, които ме правят Амрита, а не някой друг. Това завръщане към мен ми даде да разбера, че притежавам всичко необходимо за един красив живот. Нужно е единствено да си позволя да се случи и разгърне. И че не е необходимо да се променям, необходимо е да се приемам. С целия комплект „положителни” и „отрицателни” страни. Защото те винаги са неутрални по природа и могат да служат за всякакви цели. От мен зависи за какво и как ще ги ползвам и каква ще е нагласата ми към тях. Изборът на подход към мен, ще е същият и към останалите.

Тази серия свещи бе вдъхновена от серия бродерии, които създадох в името на Жената в мен. С тях отдавам своето уважение и признателност на Природата ми в най-чистия ѝ вид и това, че съм точно такава, каквато съм.

Има вероятност някой да реши, че цялата работа в стил „модерен феминизъм“. Признавам – това явление ме плаши „до смърт“! Цялата концепция и енергетика около него ми е крайно далечна и стресираща. Намирам го за проява на пълно неразбиране на фините същност и дълбочина на женския архетип, поставящ жената в една много изкривена, агресивна, гротеска и отблъскваща роля. Правещ я жертва на обстоятелствата, насилствено съревноваваща и сравняваща се с всеки и всичко. Хипер активна и бих казала – токсична. Разбира се, това е силно субективно лично мнение, валидно единствено за мен. Много хора ще бъдат скандализирани и вбесени от това ми твърдение. И аз мога да ги разбера, защото до голяма степен съм наясно от каква позиция гледат. И уважавам тяхното мнение. Но има нещо, което съм напълно сигурна за себе си: не искам да бъда асоциирани по никакъв начин с феминизма и размаханите юмруци. Искам да бъда свързана с женското в мен. Което е разбиране, приемане, подхранване, закрила, уют. Аз, като представител на нежния пол, мога да кажа с ръка на сърцето, че никога – нито веднъж през живота си не съм била подценявана, обиждана, пренебрегвана и подлагана на каквато и да е форма на дискриминация на база пола ми. Никога. Поради една екстремно проста причина: никога не ми е минавало дори през ума, че мога да бъда в подобна ситуация. Хората имаме различни „силни“ и „слаби“ страни и точно в това се корени силата ни. В разнообразието. Никога не съм имала необходимостта да бъда нещо, което не съм по природа. Нямам нужда да мера „мускули“ с когото и да било, защото просто е лишено от смисъл. За мен. Винаги съм следвала (често несзнателно) собствената си интуиция, не се изживявам като жертва/агресор и съм получавала уважението и помощта на тези около мен. Може да звучи парадоксално и превзето, но е самата истина. Ин и Ян са неразрушими именно защото се допълват. А не защото се опитват да бъдат другия. Защото всеки съдържа нужната доза от черното и бялото в себе си. И това е напълно достатъчно, за да се поддържа баланса.

Това е и моята лична цел: да използвам наличните си ресурси по най-добрият начин. Да ги изследвам, разгръщам и играя с тях. Нямам нужда от нищо повече или по-малко. Защото имам достатъчно от всичко. Единственото, което искам от себе си е, да стана съзнателна за „наличностите си“. Феминизмът се основава на липса, на отхвърляне…на конфронтация. Това е винаги губеща позиция. Аз се старая да стъпвам на имане, достатъчност, хармония. Когато липсва конфликт, има баланс. Който е изначален, но трудно доловим от нас…

Цялото ми вдъхновение и идея зад този проект и тези семпли, изчистени форми се базира на тази семпла „философия“. Красотата за мен е в простичките неща и подход. Защото less is more.

С този проект си напомням, че всичко винаги започва отвътре навън. Ние привличаме това, което вече сме.
Че неслучайно Жената е Ин
Да се подсещам да следвам своята интуиция, да инвестирам време и труд в интересите си, да събирам информация за света в и извън себе си, да се науча да го интерпретирам, за да мога успешно да го интегрирам…
За да се превърна в собствената си инспирация, Муза, Искра и Утроба…


FERTILITYЖената като пространство, като животворен извор, като плодородна почва… Място, на което да се зароди и развие Живот. Топлата и ласкава утроба на собственото ни сътворение.

BLOOM – Жената като Пролет. Като събуждане и прераждане. Като възможност за израстване, разцъфване и развитие.

PURITY – Жената като чистота: в отношенията към себе си и другите. Като откритост, искреност и неподправеност.

CARE – Жената като грижа. Като познаване на собствените нужди и особености и подхождане към тях с уважение и зачитане.

PEACEFUL – Жената като хармония. Като вътрешен мир и приемане на себе си и света.

MOMENTS – Жената като моменти на притихване. Като мигове на безвремие и разтваряне в себе си.

UNITY – Жената като многоликост. Като свързване и приемане на всичките аспекти, нюанси и роли, правещи я уникална и единствена по рода си.

PLEASURE – Жената като удоволствие. Като чиста и неподправена радост от живота и цялата му палитра на емоции и случки.

PASSION – Жената като страст. Като пламтящо сърце, вливащо живот във вените и дните.

DREAM – Жената като мечтател. Като творец, създаващ нови светове и реалности.

Ароматът, който съм избрала, също не е случаен. Той представлява вълнуващ микс от портокал и канела като връхни нотки, сърцевина от карамфил, фрезия, сладка ванилия и кехлибар и всичко това върху мускусно легло от кедрово дърво, пачули и сандалово дърво.

Но по-интересната част с този аромат е, че миксът е наречен на древен японски

Всяка една свещ от тази лимитирана серия е преминала през моите и на Емо ръце. Защото Ин и Ян разгръщат потенциала си, когато се слеят в едно. Направена е от натурален, растителен восък от соя и кокос, с фитил от 100% памук. Кенчетата са метални и след изгаряне на свещта, могат да се измият с гореща вода и сапун и да се ползват за декорация, съхранение на разни дребни неща или каквото му хрумне на човек.